Magazyn informacyjny
o Funduszach Europejskich dla Podkarpacia

Bioaktywne soki

23 listopada 2021 Dobre praktyki

mężczyzna i kobieta w białych fartuchach przy linii produkcyjnej

W Podkarpackim Parku Naukowo-Technologicznym powstała prototypowa, mała linia do produkcji i rozlewania bioaktywnych soków z aronii oraz aronii i buraka. Firma Vianat udowadnia, że świetnej jakości produkt może nie tylko odżywiać, ale też działać prozdrowotnie.

nalewanie soku z aronii do butelek na linii produkcyjnej

Maciej Rałowski/ralowski.pl

Aronia zaliczana jest do owoców leczniczych, jednak z powodu intensywnego i cierpkiego smaku nie jest chętnie spożywana w naturalnej postaci. – Dzięki wieloletnim badaniom wdrożonym do procesu przetwórczego udało się bez użycia cukru „zamaskować” cierpkość aronii – podkreśla Arkadiusz Trefon, właściciel firmy Vianat. W opatentowanej technologii wykorzystywany jest cały owoc razem z pestkami i skórkami, bowiem to w nich właśnie znajduje się mnóstwo związków prozdrowotnych. Otrzymany w ten sposób bioaktywny sok charakteryzuje się dużą biodostępnością, co oznacza, że konsument możne w pełni przyswoić związki biologicznie aktywne. – Z tym terminem mamy rzadko do czynienia, ponieważ przemysł spożywczy nie produkuje jeszcze bioaktywnych produktów z roślin. Wciąż jeszcze nie zwracamy uwagi na składniki, związki biologicznie aktywne, które tak naprawdę budują naszą odporność, sprawiają, że jesteśmy zdrowsi. Ważniejsza jest dla nas wartość energetyczna lub trwałość produktu, czyli termin przydatności do spożycia. Roślinne produkty bioaktywne to jest rewolucja w myśleniu o ochronie zdrowia poprzez żywność – przekonuje Arkadiusz Trefon.

Składniki bioaktywne to związki pozaodżywcze (np. polifenole, błonnik) naturalnie występujące w surowcu. Producenci nie informują o nich konsumentów, skupiając się zazwyczaj na wartościach odżywczych żywności, typu białka, tłuszcze, węglowodany czy witaminy. Tymczasem składniki bioaktywne mają pozytywny wpływ na funkcje fizjologiczne i metaboliczne naszego organizmu, a więc dobroczynnie wpływają na zdrowie. Nauka dopiero od kilkunastu lat odkrywa te zależności. Firma Vianat skrzętnie dokumentuje te doniesienia i sama prowadzi badania naukowe z tym związane. Jest też jedyną firmą w Polsce, która oznacza w produkcie zawarte w roślinach związki chemiczne wzmacniające układ immunologiczny, zmniejszające ryzyko zachorowania na nowotwory czy choroby cywilizacyjne. Przeprowadzone w wielu ośrodkach na świecie badania kliniczne potwierdziły, że systematyczne picie soku z aronii opóźnia procesy starzeniowe w organizmie, w tym starzenie się wzroku, obniża ciśnienie krwi, znakomicie poprawia funkcje układu odpornościowego poprzez działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwalergiczne.

butelka soku z aronii trzymana w dłoni, w tle krzak tej rośliny

Maciej Rałowski/ralowski.pl

Od czasu realizacji projektu firma nieco poszerzyła asortyment. – Najpierw produkowaliśmy soki z aronii oraz aronii i buraka. Teraz dodaliśmy kurkumę, która jest bardzo istotnym składnikiem. To efekt polsko-japońskich badań na kurkuminą wzmacniającą naszą odporność – wyjaśnia Trefon.

widok z góry na zbiory aronii z ola

Fot. Maciej Rałowski/ralowski.pl

Technologia zdobyła wyróżnienie Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu (jedna z trzech technologii z województwa podkarpackiego) w konkursie na promocję nowoczesnych technologii związanych ze zrównoważonym rozwojem oraz sektorem mobilności w ramach polskiej ekspozycji na światowej wystawie EXPO 2020 w Dubaju. Bioaktywne soki prezentowane były też na rynku japońskim w ramach programu Polskie Mosty Technologiczne i zostały tam bardzo dobrze przyjęte jako żywność prozdrowotna. W IX ogólnopolskim konkursie pod patronatem Biura Bezpieczeństwa Narodowego i Narodowego Centrum Badań i Rozwoju spółka Vianat uzyskała tytuł „Lidera Bezpieczeństwa Państwa 2021”. Soki wytwarzane w Jasionce z powodzeniem służą w czasach pandemii COVID-19 profilaktyce zdrowia osób cywilnych, a także służb mundurowych, zwłaszcza pilotów wojskowych, służb teleinformatycznych i radiokomunikacyjnych.

– Dzięki dofinansowaniu eksperymentalnej linii technologicznej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego mamy soki prozdrowotne Foshu, jakie znają Japończycy. I to jest sukces zarówno województwa, jak i firmy – podkreśla Arkadiusz Trefon.

ikonka inteligentny region

„Mistrz zmian” w kategorii: Inteligentny region – Vianat Sp. z o.o.
Projekt: Żywność dla przyszłości – innowacje w zgodzie z Naturą
Poddziałanie: 1.4.1 Dotacje bezpośrednie
Czas realizacji: 21.08.2017-31.03.2019
Wartość projektu: ok. 877,97 tys. zł
Wartość dofinansowania z UE: 384 tys. zł

Sprawdź co w najnowszym wydaniu

Pobierz wersję PDF

Fundusze Europejskie są atrakcyjne

W ciągu 20 lat uczestnictwa w polityce spójności znacząco uprościliśmy i uatrakcyjniliśmy komunikację w obszarze funduszy unijnych.

czytaj więcej

Mistrzostwa emocji

Konkursy na najlepsze projekty współfinansowane z funduszy UE to skuteczne narzędzie promocji dobrych praktyk. Przyczyniają się do pozytywnego postrzegania wsparcia z Unii Europejskiej.

czytaj więcej

Efekty są imponujące

8 grudnia podczas uroczystej gali, która odbyła się w sali audytoryjnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego, doceniliśmy laureatów III edycji konkursu „Podkarpackie. Mistrzowskie zmiany”.

czytaj więcej
Skip to content